Terapeutska Yoga

 

Yogom možemo doći do poboljšanja zdravlja i kao metodom terapije. Terapeutski pristup u izvođenju Yoga vežbi je u anatomskom funkcionalnom postavljanju tela. Na taj način se kontinuiranim radom pravilno i postepeno jačaju mišići koji drže kičmeni stub, lagano se istežu sve grupe mišića u telu, pojačava se cirkulacija i radi rotacija u kičmenom stubu.

Terapeutska Yoga omogućava svakome da se u skladu sa svojim mogućnostima priključi grupnim ili individualnim časovima. Kao i ostali program, prilagođena je pojedincu, u odnosu na njegove godine, zdravstveno stanje, granice mogućnosti. Vežbe su lagane, ali vrlo dobro deluju na poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja vežbača. Postiže se bolja pokretljivost kičmenog stuba i ostalih zglobova. Ojačavaju se mišići trupa (trbušni mišići i mišići leđa) i mišići ruku i nogu. Poboljšava se efikasnost rada srca i cirkulacija krvi. Fizičke vežbe upotpunjene vežbama disanja i opuštanja blagotvorno deluju na fizičko, psihičko, emotivno i mentalno zdravlje vežbača.

Važno je napomenuti da je 80 posto vežbi terpeutske Yoge usmereno na rad na pravilnom držanju, korekciji i ispravljanju kičme. Otuda se smatra da ova Yoga najefikasnije utiče na ishijadikus nerv koji trpi najveći pritisak pri sedenju.

Sve terapeutske Yoga vežbe su blago dozirane, iziskuju strpljenje, pravilno anatomsko funkcionalno postavljanje i kontinuitet. Za dijagnoze tipa: lumbago, išijas, diskus hernija, cervikalni sindrom, spondiloza i skolioza je preporučen savet da terapeutska joga daje efikasnost u rezultatima funkcionalne pokretljivosti sitema za kretanje.

Terapetska Yoga pruža jedinstven način kako da se pravilnim izvođenjem vežbi ojačaju mišići kičmenog stuba i vrata, poboljša pokretljivost i funkcionalnost pokretljivosti u ramenom pojasu.

Časovi terapeutske Yoge omogućavaju pojedincu da nauči postupno i pravilno izvođenje vežbi, koje bi u svakodnevnom samostalnom praktikovanju omogućio maksimalan učinak u održavanju i nezi kičmenog stuba.

Jedan čas se sastoji od:

  • Asana, fizičkih vežbi
  • Pranayama, tehnika disanja
  • Relaksacije

Dovoljno je vežbati Yogu 2-3 puta nedeljno, na času ili kod kuće za poboljšanje zdravlja na svim nivoima. Kako biste istinski osetili blagotvorno dejstvo Yoga prakse savetujemo da budete strpljivi i da postepeno usvajate položaje, pomerajući sopstvene granice, i pre svega da osetite duboko zadovoljstvo dok to radite.

Yoga nije takmičarska disciplina i ne postoje jasno određena pravila i rangiranja polaznika. Treba joj pristupiti ne samo kao fizičkom, već i kao jednom holističkom kopleksnom sistemu koji predstvalja razvoj na svim nivoima bića.

Danas postoji mnoštvo različitih stilova tako da svako može da pronađe način vežbanja koji mu odgovara. Probajte različite stilove i izdvojte malo vremena da osetite koji vid Yoge vam najviše odgovara.

Neka je ljubav u nama, i sklad sa okolinom.