Personalni Yoga časovi

 

Personalni časovi Yoge su časovi na kojima su prisutni samo vežbač i instruktor. Takvi časovi daju poseban pristup jer podrazumevaju kombinovanje različitih stilova Yoge, u cilju koncipiranja treninga koji odgovara psihofizičkim potrebama pojedinca. Vežbaču se takođe pruža mogućnost da se akcenat stavi na njegove lične ciljeve. Oni mogu biti vezani za fleksibilnost, snagu, balans, meditaciju i relaksaciju, oporavak od povrede, rad na sebi…

Indivudualni časovi su kreirani tako da su potpuno prilagođeni potrebama samo jednog vežbača. Drugim rečima, program asana, vežbi disanja i relaksacije je osmišljen tako da što efikasnije deluje na određeni problem ili potrebu vežbača, pa su i pozitivni efekti izraženiji i brži.

Namenjeni su svima onima kojima zbog posebnog stila života nisu u mogućnosti da pohađaju grupne časove ili preferiraju samostalno vežbanje. Preporučuje se osobama koje imaju zdravstvene tegobe ili povrede, probleme sa kičmenim stubom, i u tom slučaju se program vežbanja pravi za svakog vežbača posebno.

Ovaj vid vežbanja se takođe preporučuje sportistima posle povrede. Individualno vežbanje je tada još bezbednije zbog konstantnog nadzora instruktora, a napredak brži i efikasniji. Kada se stanje vežbača popravi, bilo da je sportska povreda u pitanju ili neka druga, može se preći na grupne časove ako vežbač preferira.

Vežbači koji su posebno zainteresovani da napreduju i žele da nauče više od programa koji se praktikuje na grupnim časovima Yoge, mogu kombinovati grupne sa personalnim časovima.

Personalni časovi uključuju kombinaciju:

  • Hatha Yoge (različiti stilovi klasične Yoge)
  • Terapeutske Yoge (vežbe prilagođene pojedincu)
  • Restorativne Yoge (vežbe za opuštanje, relaksacija)
  • Korporativne Yoge (Yoga za zaposlene)
  • Yoga nidre (duboka relaksacija)
  • Meditacije (tehnike za opuštanje uma)
  • Integralnog pristupa i pripreme sportista

Jedan čas se sastoji od:

  • Asana, fizičkih vežbi
  • Pranayama, tehnika disanja
  • Relaksacije

Dovoljno je vežbati Yogu 2-3 puta nedeljno, na času ili kod kuće za poboljšanje zdravlja na svim nivoima. Kako biste istinski osetili blagotvorno dejstvo Yoga prakse savetujemo da budete strpljivi i da postepeno usvajate položaje, pomerajući sopstvene granice, i pre svega  da osetite duboko zadovoljstvo dok to radite.

Yoga nije takmičarska disciplina i ne postoje jasno određena pravila i rangiranja polaznika. Treba joj pristupiti ne samo kao fizičkom, već i kao jednom holističkom kopleksnom sistemu koji predstvalja razvoj na svim nivoima bića.

Danas postoji mnoštvo različitih stilova tako da svako može da pronađe način vežbanja koji mu odgovara. Probajte različite stilove i izdvojte malo vremena da osetite koji vid Yoge vam najviše odgovara.

Neka je ljubav u nama, i sklad sa okolinom.