Hatha Yoga

 

Postoji više stilova Yoge ali sve imaju isti cilj, jedinstvo i harmoniju tela, uma i emocija. Hatha Yoga je najpopularniji stil Yoge na Zapadu, a kada se kaže Yoga najčešće se i misli na Hatha Yogu i upravo ona je jedna od najpoznatijih i najrasprostranjenijih u svetu. Kroz kombinaciju raznih položaja (asana), tehnika disanja (pranajama) i meditacije, Hatha Yoga unapređuje naše fizičko, mentalno i emotivno blagostanje. To je Yoga koja stavlja akcenat na fizičku aktivnost i kroz koju se unapređuje zdravlje i smiruje um.

Neke blagodeti Yoge se osete ubrzo nakon otpočinjanja vežbanja dok je za neka druga poboljšanja potrebno je više vremena.  Praktikovanje Hatha Yoge podrazumeva izvođenje određenih položaja – asana – koje imaju za cilj da telo i duh dovedu u harmoniju. Ovaj način vežbanja uravnotežuje i sjedinjuje suprotne strane našeg bića predstavljene u levoj i desnoj polovini mozga, simpatički i parasimpatički nervini sistem, „mušku” i „žensku” stranu naše ličnosti.

Vežbe u Hatha Yogi se izvode lagano, nadovezujući se jedna na drugu u opuštajućem ritmu i sinhronizovano sa disanjem. Cilj ovakve vrste vežbanja je takođe povećanje gipkosti tela, jačanje mišića i povećanje snage, uz istovremeno uklanjanje fizičke i psihičke napetosti, balansiranje, a rezultat je duboka relaksacija.

S obzirom da je reč o umerenoj fizičkoj aktivnosti, preporučuje se gotovo svima, a posebno početnicima. Mogu je vežbati i mlađi i stariji vežbači, pa čak i oni koji su zbog zdravstvenih problema slabo pokretljivi. Svaki vežbač izvodi vežbe do nivoa vlastitog ograničenja. Budući da se u ovom stilu uče i specifične tehnike disanja, kao i upravljanje svesti prema unutrašnjim stanjima, Hatha Yoga se preporučuje i onima koji žive stresno. Otpuštanje fizičke napetosti preduslov je za mogućnost izvođenja Yoga vežbi disanja koje energizuju telo i dovode ga u ravnotežu.

Za napredne vežbače Hatha Yoga nudi složene varijacije osnovnih asana, napredne asane, kao i produženo vreme zadržavanja tela u određenoj asani. Na taj način, napredni vežbači vežbaju izdržljivost i samodisciplinu, a zdravstveni uticaj pojedine asane postaje intenzivniji.

Proces vežbanja je proces samoistraživanja, dok balansiramo sve nivoe našeg bića.

Jedan čas se sastoji od:

  • Asana, fizičkih vežbi
  • Pranayama, tehnika disanja
  • Relaksacije

Dovoljno je vežbati Yogu 2-3 puta nedeljno, na času ili kod kuće za poboljšanje zdravlja na svim nivoima. Kako biste istinski osetili blagotvorno dejstvo Yoga prakse savetujemo da budete strpljivi i da postepeno usvajate položaje, pomerajući sopstvene granice, i pre svega  da osetite duboko zadovoljstvo dok to radite.

Yoga nije takmičarska disciplina i ne postoje jasno određena pravila i rangiranja polaznika. Treba joj pristupiti ne samo kao fizičkom, već i kao jednom holističkom kopleksnom sistemu koji predstvalja razvoj na svim nivoima bića.

Danas postoji mnoštvo različitih stilova tako da svako može da pronađe način vežbanja koji mu odgovara. Probajte različite stilove i izdvojte malo vremena da osetite koji vid Yoge vam najviše odgovara.

Neka je ljubav u nama, i sklad sa okolinom.