Uncategorized

Reč „čakra“ na Sanskritu znači „vrtlog“. Čakre su tzv. „vrtlozi“ energije u našem suptilnom, eteričnom telu, nematerijalnom energetskom duplikatu našeg fizičkog tela. Možemo ih nazvati naši energetski centri.

Mi ih ne možemo videti, jer pripadaju našem eteričnom telu, ali naše materijalno telo ne bi moglo postojati bez njih budući da nam one služe kao prolazi za protok energije i života u naše fizičko telo. Nalaze se na glavnom meridijanu koji započinje u korenu  lumbalnog dela kičme i završava na temenu glave. On se zove još i kundalini ili glavni životni  stub našeg organizma.

Čakre su energetska središta ali i transformatori energije. One primaju, usvajaju i oslobađaju pranu (životnu energiju) koja naše telo povezuje sa  univerzalnom kosmičkom energijom. Vrte se velikom brzinom u smeru kazaljke na  satu i transformišu energiju. Svaka čakra je druge boje koja je povezana sa frekvencijom energije koju transformišu.

Iako postoji više, najčešće se govori o sedam glavnih čakri koje su smeštene u sredini tela, raspoređene su odozdo prema gore duž kičme, tako da svaka sledeća čakra podrazumeva viši nivo postojanja.

Svaka čakra ima prednju i zadnju stranu, odnosno to su glavne čakre i njihovi pandani. Prednja strana na telu povezana je sa našim emocijama, a zadnja strana tela duž kičme je usko povezana sa našom voljom.

Ukoliko Vam opadne volja to se odmah primećuje po držanju tela. Ukoliko imate neki emotivni problem tada se manifestiraju razni poremećaji u organima na prednjem delu tela, kao što su creva, želudac, srce, štitna žlezda i drugo.

Zašto je sve ovo važno za mene?

Otvorenost i protok energije kroz naše čakre određuju naše zdravstveno stanje, kao i ravnotežu. Svesnost o našem suptilnom energetskom sistemu omogućuje nam da održimo ravnotežu i sklad kako na fizičkom, tako i na mentalnom i duhovnom nivou.

Čovek je zdrav ako su mu energetski centri usklađeni i otvoreni za protok energije. Što više energije protiče kroz energetske centre, čovek je zdraviji. Ako čakra ne može da apsorbuje energiju, onda je blokirana i pojedini delovi tela nisu snabdeveni sa dovoljno energije. U tom slučaju usled nedostatka napajanja tela životnom energijom postepeno nastaju bolesti ili različite psihičke teškoće.

Praktikovanjem Yoge i meditacije vraćamo u balans energiju čakri i to na način da se čiste niže energije kako bi se energija vodila prema gore. Stvarajući unutrašnji mir i živeći svesno u spoznajom kako da koristimo našu energiju, postajemo sposobni da balansiramo našu životnu snagu sa našim mentalnim, fizičkim i duhovnim bićem.

 

 

 

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment