O Capre Diem

 

Carpe Diem Yoga koncept je zamišljen sa idejom da inspiriše sve one koji su osetili i spoznali da su više od fizičkog tela, i žele da kroz Yoga praksu krenu u proces samoistraživanja i rada na sebi. Kroz sopstvene primere i iskustva rada sa drugima želim da približim kako Yoga deluje.

Ako se pitate kako da živim srećan i ispunjen život, unapredim svoje odnose, zdravlje, kako da budem u miru sa sobom i drugima, kako da živim svoj pun potencijal…? Yoga predstavlja jedan od puteva kojim možete doći to toga.

Sa razvojem tela, koje teži telesnom savršenstvu, istinska čovekova suština dolazi do izraza u obliku besprekornog zdravlja, spoznaje i znanja, a kada su svi naši delovi u harmoniji možemo živeti srećan i ispunjen život.

 

O Yogi

 

Yoga znaci jedinstvo, ujediniti i spojiti sve naše delove, telo, um i emocije u jednu funkcionalnu celinu. Spojiti sebe sa sobom i sa svime oko sebe. Iako se velika pažnja posvećuje asanama, Yoga nije samo rad na fizičkom telu. Yoga je rad sa sobom i na sebi kroz fizičko telo.

Dok vežbamo oslobađamo se od blokada koje u energetskom telu i mišićima stvaraju potisnute emocije. Kroz praksu shvatamo čime se sve opiremo na putu ka našoj sreći, osećamo prema čemu imamo otpor i pre svega prihvatamo stanje u kojem se nalazimo jer imamo izbor da to promenimo.

U praksi Yoge akcenat je na svesnosti jer naše misli, akcije i reakcije na događaje određuju i našu stvarnost. Postajemo svesni i postepeno napuštamo obrasce ponašanja kojima smo ukalupljeni i koji nam ne koriste, čak škode. Prestajemo da budemo zavisni od nametnutih uverenja da nešto moramo da uradimo ili budemo, jer u Yogi prosto prihvatamo sebe onakvim kakvi jesmo. Zato Yoga blagotvorno deluje na zdravlje, kao način da se neutrališe razorni uticaj stresa i poboljša kvalitet života. Redovnim praktikovanjem menjamo način razmišljanja iz „ja ne mogu“ u „ja mogu“.

Carpe Diem Yoga nudi više programa, tako da svako ima mogućnost izbora u skladu sa svojim potrebama, bez obzira na iskustvo u Yogi i nivo fizičke spremnosti i godine.

Prednosti i dobrobiti vežbanja Yoge:

Prednost Yoge u odnosu na klasičnu fizičku aktivnost je što ne aktivirate samo telo, već i umu i emocijama pružate potrebnu aktivnost i opuštanje. Redovnim vežbanjem se postiže unutrašnji balans, stanje sreće i ispunjenosti, a zdravlje i imunitet se podižu na viši nivo.

Praktikovanje Yoge dva puta nedeljno utiče na celokupno fizičko, mentalno i emotivno zdravlje, izbacuje nagomilani stres, tenziju i napetost, koji se nakupljaju svakodnevno u nama i puni nas pozitivnom energijom. Razvija fleksibilnost i opuštenost celog tela, dovodi um i emocije u stanje opuštenosti i balansa.

Kako izgleda čas Yoge:

Standardan čas Yoge se sastoji od asana – fizičkih vežbi, pranajama – tehnika disanja, meditacije i relaksacije.

Tempo vežbanja je lagan, bez žurbe i takmičenja, sa kratkim pauzama između svake asane. Časovi su generalno koncipirani tako da aktiviraju kičmeni stub u svim pravcima (pregibanje, opružanje, uvrtanje i bočno pregibanje), jačaju i istežu sve mišiće tela i kičmenog stuba. Disanje i svesnost o telu, dahu i umu za vreme vežbanja, fokusiraju um i telo u sadašnjost, dahom ih povezujete u skladnu celinu. Efekat je opšti psihofizički i energetski balans celog bića.

Asana (sanskrit: sedeći položaj) jeste položaj tela namenjen povratku i održavanju vitalnosti, kao i poboljšanju elastičnosti tela. Asane su fizički pokreti u Yogi, vežbe koje se izvode i kombinuju se sa pranajamama (tehnikama disanja).

Asanama:

 • Podstičemo uravnoteženost rada autonomnog nervnog sistema.
 • Podstičemo rad unutrašnjih organa.
 • Postižemo usaglašenost rada endokrinog sistema.
 • Poboljšavamo cirkulaciju – naizmenična kontarakcija i opuštanje mišića.
 • Održavamo prirodnu elastičnost kičmenog stuba.
 • Održavamo prirodnu energetsku pulsaciju u svim delovima tela.

Pranajama znači produženje daha (prana – energija, sveprisutna životna sila, dah; ajam – izvući, produžiti). Disanje je život, naša najvažnija vitalna funkcija. Takođe, sve što se dešava u našoj svesti utiče na disanje; dah nam se ubrzava kada se uznemirimo a dublji, usporeniji i tiši kada smo relaksirani. Kada konrolišemo disanje mi takođe kontrolišemo i um, a pranajama nas pre svega uči pravilnom disanju, razvija koncentraciju i fokus.

Vežbanje pranajame utiče na poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja. Vraćamo svesnost i važnost disanja, umirujemo um čime se povećava otpornost na stres, ali se takođe poboljšavaju i autonomne nervne funkcije i smanjuju simptomi astme i drugih bolesti respiratornog sistema. Koristi praktikovanja pranajame:

 • Čisti naše telo, um, intelekt, ego.
 • Povećava kapacitet pluća i time doprinosi svim drugim sistemima.
 • Pročišćava nadije.
 • Štiti unutrašnje organe i ćelije.
 • Opušta mišiće lica čime se smanjuje napetost a povećava koncentrisanost, smirenost, poverenje.
 • Pošto je dah povezan sa mentalnom i emocionalnom energijom, praktikovanje pranajame pomaže u promeni negativnog mentalnog stava u pozitivan.
 • Poboljšava varenje, vitalnost, percepciju, memoriju.

Relaksacija u Yogi je tehnika koja naglašava važnost svesnog opuštanja mišićne, emocionalne i mentalne napetosti. Sastoji se iz dve komponente: fizičke i psihološke. Fizička komponenta Yoga relaksacije se odnosi na fizičku opuštenost a psihološka na emocionalnu i umnu opuštenost, u aktivnu svesnost. Telo je opušteno, ali je svesnost veoma aktivna. Efekti relkasacije:

 • Yoga relaksacija utiče na smanjenje napetosti u centralnom i autonomnom nervnom sistemu, tj. na obnavljanje fizičkog i psihološkog stanja organizma.
 • Pomaže nam da uđemo u određena (viša) stanja svesnosti (podsvesni deo uma).
 • Otvara nam puteve ka izvorištu kreativnosti i posebnosti.
 • Vraća nam snagu, jača volju, veru u sebe. Povezuje nas sa našim izvorištem.
 • Nekoliko minuta relaksacije odstranjuje umor više nego nekoliko sati sna.

Ko sve može da vežba Yogu:

Yogu može da vežba svako i lepota Yoga filozofije je što ništa ne brani niti ograničava. Uči nas o tome šta je zdravo i produktivno, a šta nije, i ostavlja nam izbor da odlučimo šta od toga želimo da prihvatimo i primenimo. Yoga ima holistički pristup i svako može da izabere i usvoji onaj deo koji mu odgovara i prija.

Pridružite mi se!

Ne zaboravite da pogledate kalendar aktivnosti! 

Pripremamo zanimljive radionice za Vas.

Pogledajte ovde!