Yoga Aktivni odmori

Zamislite da vežbate Yogu posle višesatnog pešačenja kroz borovu šumu, na vrhu od skoro 2000 metara iznad nivoa mora praktikujete tehnihe disanja i meditaciju? Ili na izolovanoj plaži do koje se dolazi jedrilicom?

Ovog leta smo, u saradnji sa BeActive Montenegro, organizovali ovakvu vrstu aktivnih odmora, kombinujući Yogu sa jedrenjem i planinarenjem. Uverili smo se u lepotu boravka u prirodi i u to koliko su časovi Yoge u prirodi neuporedivo lepši i delotvorniji. I u buduće ćemo organizovati ovakvu vrstu odmora u Srbiji i Crnoj Gori.

Pratite kalendar aktivnosti i pridružite nam se na nekom od sledećih Yoga poveživanja sa prirodom!

 

Zašto aktivni odmor i Yoga?

Benefite Yoge na naše mentalno i fizičko zdravlje smo već pominjali, a boravak i vežbanje na mestima koja obiluju jonizovanim vazduhom, pored mora ili na planini sinergično deluje sa praktikovanjem asana, tehnikama disanja i relaksacije. Zapravo, postoje vrlo realni benefiti i samo boravka u prirodi.

Vreme provedeno u prirodi je ključno za naše emotivno i mentalno zdravlje, naročito za one koji žive u gradu. Sigurno ste primetili da se nakon, makar i kratkog boravka u prirodi vaše raspoloženje popravilo i da sa većom lakoćom pristupate svakodnevnim obavezama. Razlog tome je da smo kao ljudska bića neraskidivo vezani za prirodu, te nas ona kao takve bezrezervno dariva svojom energijom. I pored toga, udaljili smo se od nje, a da toga nismo ni svesni. Posledice toga dolaze u vidu depresije, stresa, opšteg nezadovoljsta, raznih zdravstvenih problema.

Često nas iznenadi pozitivno dejstvo prirode na naše zdravlje. Ispitivanja su pokazala da provodeći više vremena na otvorenom produžavamo životni vek, ublažavamo simptome depresije. Provodeći više vremena na otovorenom takođe ublažavamo stres i anksioznost.

Potpuni odmor nam ne može pružiti samo izležavanje. Kako bi se odmorili na svim nivoima, što nam je jedna od osnovnih potreba, preporučujuje se aktivni odmor! Smatra se da podsticaji kao što su šum vetra, miris borovine, dodir peska ili toplina sunčevih zraka na koži, izazivaju aktiviranje čula koje podstiče smanjenje nervne napetosti. Pored toga, boravak na otvorenom pomaže i razvoj imuniteta, a takođe i u smanjenju negativnih misli.

Više vremena na otvorenom uspostavlja snažniju vezu sa prirodom. Boravak u prirodi nam pomaže da shvatimo važnost sveta koji nas okružuje i često nas podstiče da se sa pažnjom odnosimo prema našoj životnoj sredini.

Kako bismo postigli sklad u nama, uskladimo se sa prirodom!